maanantai 22. marraskuuta 2010

YLE: vapaat taiteilijat perustavat esityskeskuksia (Miten taiteilija ansaitsee 4)

http://m.yle.fi/w/uutiset/kulttuuri/ns-yduu-3-2143045


’’ Lukuisat pienet teatteriryhmät kärsivät harjoitus- ja esitystilojen puutteesta. Ryhmät ovat jääneet vähäisen rahoituksen ja korkeiden vuokrien väliseen loukkuun. Nyt taiteilijat ovat perustamassa yhteistä Esitystaiteen keskusta sekä Helsingissä että Lapissa.

Tilojen puute on saanut vapaat ryhmät kehittämään uusia yhteistyömuotoja. Helsinkiin ollaan perustamassa uutta esittävän taiteen keskusta, joka kokoaisi saman katon alle useita pieniä esittävän taiteen ryhmiä. Toteutuessaan keskus tarjoaisi ryhmille harjoitus- ja toimistotiloja sekä tuotantoapua.

Keskuksen suunnittelija Kirsi Reinolan mukaan vapaalla teatterikentällä ei voi enää luottaa yhteiskunnan täysipainoiseen tukeen.

- Mikään uusi yhdistys tai organisaatio taiteen alalla ei tule enää saamaan yhteiskunnalta sataprosenttista rahoitusta. Siksi olemme miettineet erilaisia liiketoimintamalleja yhdistyksen oheen, Reinola sanoo.
Tilan puutteessa esityspaikaksi kelpaa vaikka raitiovaunu

Monella esiintyvällä ryhmällä on kokemuksia tilojen hankkimisen vaikeudesta. Helsinkiläisen Todellisuuden tutkimuskeskuksen tuottajan Henri Haatajan mukaan teatterin nykyisen esiintymistilan löytyminen oli onnenpotku.


Teatteri on ollut vuokralla purku-uhan alla olevassa vanhassa liikuntakeskuksessa vuodesta 2007 asti. Vuokrasopimusta on jatkettu aina muutamalla kuukaudella, toisinaan hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Nyt teatteri on joutunut etsimään itselleen uudet tilat vuokrasopimuksen purkauduttua.

Myös vuodesta 1959 saakka toiminut Teatteri Kultsa on toiminut ajoittain hyvin epävarmoissa oloissa. Tarja Koskela kertoo paikoista, joissa ryhmä on esiintynyt:

- Olimme Kulttuuritalon sähköpääkeskuksessa esittämässä Beckettiä. Sen jälkeen vuokrasimme Tarkk’ampujankadulta liikehuoneiston. Sitten olimme VR:n makasiineilla. Meillä on ollut vuokralla raitiovaunu, ja Villa Kiven pihamaalla olemme esittäneet kesäteatteria, listaa Koskela.
Lappiin halutaan houkutella lisää taiteilijoita

Kiinnostus uusia harjoittelutiloja kohtaan on ollut Helsingissä suurta, mutta tilojen vähäisyys ei ole vain helsinkiläisten teatterien ongelma. Lapin läänintaiteilija Tuula Väisänen on organisoinut Lappiin omaa esittävien taiteiden keskusta, jonka on tarkoitus toimia yhteistyössä koko Lapin alueen vapaan näyttämötaidekentän kanssa.

Vaikka välimatkat ovat Lapissa suuria, ovat ongelmat samoja kuin ruuhka-Suomessa.

- Tiloja ei ole tarpeeksi. Rovaniemellä ongelma on korostunut, koska tänne on viime vuosina tullut paljon vapaan kentän toimijoita. Yhdelläkään näistä ryhmistä ei ole omaa tilaa, sanoo Väisänen.

Väisänen kertoo, että esittävän taiteen keskuksella on tarkoitus houkutella Lappiin myös uusia taiteentekijöitä.’’

Ei kommentteja: