maanantai 22. marraskuuta 2010

Uutisia köyhyydestä, terveydenhuollosta, opiskelijoiden toimeentulosta, työttömistä ja työkyvystä


YLE: Terveyskeskusmaksut karkottavat ihmisiä lääkärin ovelta Suomessa. Asiantuntijoiden mukaan Suomen terveysjärjestelmä tulisi nopeasti saada kuntoon, jotta eriarvoisuus ei kasvaisi.

Kansainvälisesti Suomi on huonolla sijalla arvioitaessa terveyspalveluiden tasa-arvoisuutta. Suomessa parempiosaiset käyvät usein ja vaivatta lääkärissä, eivätkä maksa siitä käytännössä mitään. Köyhemmät taas jonottavat ja maksavat eivätkä sen vuoksi käy lääkärissä tarvittavaa määrää.
Tilanne on kärjistynyt parinkymmenen viime vuoden aikana. Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kari Välimäki pitää tilannetta jopa sietämättömänä.


STT: Ilman töitä jääneen pitäisi saada uusi työpaikka viimeistään kahdessa vuodessa. Kahden vuoden työttömyyden jälkeen sekä ihmisen työkyky että -halu heikkenevät nopeasti.
Pellervon taloustutkimuksen (PTT) selvityksen mukaan varsinkin ikääntyneet työttömät tulisi työllistää rivakasti. Heidän työkykynsä heikkenee nopeasti jopa huonoksi, jos työttömyysaika pitkittyy.
Erityisryhmien työkyky -selvityksen mukaan moni vammainen ihminen haluaisi tehdä töitä, mutta sekä yhteiskunnan että vammaisten itsensä asenteet hankaloittavat työnsaantia. Vammaiset itse eivät aina jaksa uskoa omiin työnsaantimahdollisuuksiinsa. Esteenä on myös työllistämiseen liittyvä hankala byrokratia.
Vammaisista yli kolmasosalla on erinomainen tai hyvä työkyky. Lähes puolet sekä haluaisi että pystyisi tekemään töitä.


Iltalehti: Opiskelija elää 13 eurolla päivässä
Maanantai 22.11.2010 klo 21.29

TAUSTA

Opiskelijan tulot muodostuvat opintorahasta ja asumislisästä, opintolainasta, työtuloista ja vanhemmilta tai läheisiltä saatavasta tuesta, ja yksin asuvalla nämä ovat yhteensä 771 euroa kuukaudessa.
Yksin asuvan opiskelijan, jotka ovat suurin ryhmä korkeakouluopiskelijoissa (42 %), asumismenot ovat 370 euroa kuukaudessa.
Varsinkin asuminen haukkaa suuren osan opiskelijoiden käytettävissä olevista rahoista.
Neljäsosa ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoiden tuloista tulee ansiotyöstä, ilmenee opetus- ja kulttuuriministeriön teettämästä tutkimuksesta.
Yksin asuvan korkeakouluopiskelijan keskimääräiset nettotulot ovat 771 euroa kuukaudessa. Tutkimuksen mukaan opiskelijalla on on käytettävissään elämiseensä noin 13 euroa päivässä (401 euroa/kk) asumiskustannusten jälkeen.
Täysi opintoraha on 300 euroa kuussa ja täysi asumislisä 200 euroa kuussa.
Ammattikorkeakouluopiskelijoista 47 prosenttia ja yliopisto-opiskelijoista 30 prosenttia kokee, että tulot eivät riitä kuukausittaisiin menoihin. Asumis- ja ruokamenojen osuus on noin 70 prosenttia kaikista menoista.
Asumisen tuen lisääminen vähentäisi työssäkäyntiä
Tulokset perustuvat Tilastokeskuksen vuoden takaiseen verkkokyselyyn, johon vastasi lähes 4 000 korkeakouluopiskelijaa.
Tutkimusta maanantaina Helsingissä esitellyt tutkija Kaisa Saarenmaa Tilastokeskuksesta heitti pohdittavaksi, olisiko asumislisää korotettava tai opiskelija-asuntoja lisättävä. Silloin työssäkäyntiin eli olisi niin suurta painetta ja opiskeluajat lyhenisivät.
Suomi poikkeaa monista eteläisemmistä EU-maista siinä, että opiskelijoista vain kuusi prosenttia asuu vanhempiensa luona. Italiassa luku on 75 prosenttia, Espanjassa 59 prosenttia ja Ranskassa 42 prosenttia.
Toisaalta työssäkäynti opiskeluaikana lähentää työelämään. Reilusti yli puolet korkeakouluopiskelijoista arvioi, että omalla alalla on tulevaisuudessa hyvä työllisyystilanne. 30 prosenttia pelkää jäävänsä työttömäksi valmistumisen jälkeen.
STT

Ei kommentteja: