perjantai 5. marraskuuta 2010

YLE: Sibelius-Akatemian tuntiopettajien puheenjohtaja on jättänyt eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun palkkasyrjinnästä.

http://yle.fi/uutiset/kulttuuri/2010/09/sibelius-akatemiassa_on_eripuraa_palkoista_1958785.html

Sibelius-Akatemian tuntiopettajien puheenjohtaja on jättänyt eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun palkkasyrjinnästä. Kantelu jätettiin jo vuosi sitten, mutta asiasta ei ole puhuttu julkisuudessa. Kantelun taustalla on tuntiopettajien pitkäaikainen kokemus siitä, että he saavat työstään selvästi huonompaa palkkaa kuin vakituisessa työsuhteessa olevat opettajat.
Sibelius-Akatemiassa sivutoimisena tuntiopettaja vuosia toiminut Hanna Juutilainen suivaantui tuntiopettajien palkkauksesta ja jätti viime syksynä kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle.
- Taustalla on pitkäaikaiset neuvottelut Sibelius-Akatemiassa tuntiopettajien palkkakysymyksistä, joita on pyritty useita vuosia hoitamaan neuvottelemalla, Juutilainen sanoo.
Hanna Juutilaisen mukaan syynä kantelun tekemiseen on se, että neuvottelut eivät johtaneet mihinkään.
- Päädyimme mielestäni lopulta äärimmäisen epämiellyttävään tilanteeseen, kun joudumme puimaan asiaa oikeusteitse, hän lisää.
Hanna Juutilainen ohjaa oppilaitaan perinteisesti mestari-kisälli-periaatteella, jolloin opettaja siirtää kädestä pitäen omaa osaamistaan seuraavalle sukupolvelle.
Sibelius-Akatemiassa tuntiopettajille maksetaan palkkaa tehdyistä työtunneista. Vastaavaa työtä tekevät lehtorit saavat kuukausipalkkaa. Lehtoreiden palkka on tehtyyn opetustyöhön nähden huomattavasti suurempi.
- Alimpia arvioita on, että lehtoreiden palkat olisivat kaksinkertaiset tuntiopettajien palkkoihin verrattuna. Pahimpien arvioiden mukaan tuntiopettajien palkka pitäisi olla noin kolminkertainen nykyiseen verrattuna, Juutilainen sanoo.
Tuntiopettajien palkkakuoppa on huomattava
Sibelius-Akatemian hallintojohtajan Seppo Suihkon mukaan lehtorien opetustunnista saamaa palkkaa on kuitenkin vaikea määritellä lehtorien muiden työvelvoitteiden takia. Suihko kuitenkin myöntää, että tuntiopettajat saavat huonompaa palkkaa kuin lehtorit.
- Lehtorit ja professorithan saavat erisuuruista palkkaa. Tuntiopettajien palkkaus on myös alempi kuin lehtorien, ja lehtorien on alempi kuin professorien, Suihko sanoo.
Suihkon mukaan Hanna Juutilaisen tekemä kantelu ja tuntiopettajien palkankorotusvaatimus vaarantavat Sibelius-Akatemiassa annettavan henkilökohtaisen opetuksen määrän, jos ne hyväksytään.
- Siinä tapauksessa joka neljäs tuntiopetustunti tai tuntiopettaja joutuu lähtemään talosta ja Sibelius-Akatemian mestari-kisälli-opetus joudutaan muuttamaan aika pitkälle pienryhmäopetukseksi. Voi vain arvioida, mikä sen vaikutus olisi kansainväliseen maineeseen ja tuloksellisuuteen, kommentoi Suihko.
Orkesteriosaston opetuksesta karsitaan
Sibelius-Akatemiassa orkesteriosastolla opiskelevien henkilökohtaiset opetustunnit vähenevät syksyllä joka tapauksessa. Tuntiopettajien palkkaprotesti ei liity opetustuntien vähentämiseen.
Sibelius-Akatemian rehtori Gustav Djupsjöbacka sanoo, että Sibelius-Akatemian eri osastot saavat itse päättää, miten käyttävät heille osoitetut rahavarat.
- Orkesteriosastolla annetaan lukuvuonna 2010–2011 opetusta viikon verran vähemmän kuin aiemmin, Djupsjöbacka kertoo.
Radion kulttuuriuutiset / Irmeli Kangaspunta

Ei kommentteja: