sunnuntai 27. kesäkuuta 2010

Hyvää juhannusta Opetus- ja kulttuuriministeriöstä!, osa II

Jatkoa edelliseen postaukseen. Seuraavat lainaukset ovat suoraan OKM:n sivuilta.


"5.1.
Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinin aloitteesta taiteen keskustoimikunnan puheenjohtaja Berndt Arell käynnisti vuoden 2009 alussa taiteen keskustoimikunnan hallinnon kehittämistyön, joka koski koko taidetoimikuntajärjestelmää, sen rakennetta, toimintaa ja asemaa valtion hallinnossa."

LÄPINÄKYVYYS - En löytänyt OKM:n sivuilta ketään muita tämän kirjoittamisessa mukana olleita nimiä kuin Wallinin ja Arellin. Eivät kai olleet kaksistaan asialla.

"5.2 Lausunnot
Taiteen keskustoimikunnan esityksestä järjestettiin 10.12.2009 kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinin johdolla kuulemistilaisuus taiteen alan järjestöille ja laitoksille. Esityksestä jätettiin myös kirjallisia lausuntoja. Kuulemisesta ja kirjallisista lausunnoista on laadittu opetus- ja kulttuuriminis- teriössä yhteenveto."

LÄPINÄKYVYYS - Olisi kiva, jos jossain olisi lista näistä järjestöistä ja laitoksista, joita kuultiin. Samoin olisi mukava jos OKM:n sivuilla olisi luettavana mainittu yhteenveto, jos sellainen on tehty.

"Kuulemistilaisuudessa ja kirjallisissa lausunnoissa suhtauduttiin pääasiassa myönteisesti keskustoimikunnan kehittämisehdotuksiin. Esitysluonnos on tämän jälkeen valmisteltu virkatyönä opetus- ja kulttuuriministeriössä ja se sisältää myös useita sellaisia uudistusehdotuksia, jotka eivät olleet mukana edellä mainituissa keskustoimikunnan kehittämisehdotuksissa."

LÄPINÄKYVYYS - Mitähän ne jälkeenpäin tulleet muutokset olivat?
Jos uutiseen on uskomista lakkautettaviin jaoksiin kuuluvat myös ilmeisesti sitten myös mediataidejaos ja residenssijaos. Mitenkähän käy jatkossa mediataiteen erityisasiantuntemuksen sekä esimerkiksi niiden Suomen Taiteilijaseuran ateljeesäätiön vierasateljeihin valittujen taiteilijoiden, joiden kuuluisi saada residenssituki Taiteen keskustoimikunnasta?

Valmisteilla olevassa laissa todetaan sirkus-, sarjakuva- ja mediataiteen uusina alueina mukaantulo ja niiden vanhaan jakoon luontevan sijoittamisen vaikeus mutta jos nyt oikein luen tätä esitystä OKM:n sivulta niin uudessa laissa poistettaisiin niiden erityisjaostot eli näiden alueiden erityisasiantuntemus, ja ne sulautettaisiin monesta eri taiteen alueesta päättäviin toimikuntiin. Miten tämä voisi muuten kuin vaikeuttaa niiden asemaa? 

Ei kommentteja: