sunnuntai 27. kesäkuuta 2010

Hyvää juhannusta Opetus- ja kulttuuriministeriöstä!


Leppoista juhannusta Opetus- ja kulttuuriministeriöstä! Kommentointiinkin on annettu kivasti aikaa juhannuksesta elokuun puoliväliin. (HS, Kulttuuri)


Kun asia julkistetaan keskiviikkona, sehän ei millään ehdi kuin aikaisintaan perjantain lehteen. Heinäkuun kaikki ovat lomilla, elokuussa jo kymmenes päivä on tiedotustilaisuus ja sitten on enää muutama päivä aikaa "toimijilla" kirjoittaa kommenttinsa. 

"Taidetukien jako siirtymässä nykyistä harvempien käsiin (Teemu Luukka)"

(...)

"Opetus- ja kulttuuriministeriön virkamiehet ovat saaneet valmiiksi lakiesityksen, joka muuttaisi merkittävästi tapaa, jolla valtio jakaa taiteilijoille tukia.
Esityksessä nykyisestä Taiteen keskustoimikunnasta tehtäisiin nykyistä itsenäisempi ja vahvempi virasto, jonka nimi olisi Taiteen edistämiskeskus.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä kaavaillaan, että tulevaisuudessa ministeriö keskittyisi laajojen strategioiden laatimiseen ja edistämiskeskus hoitaisi tukien jakamisen ja muun operatiivisen työn.

Keskuksen esikuva on tiedettä edistävä Suomen Akatemia.

Taiteilijoiden näkökulmasta suuri uudistus olisi se, että rahoja jakavien taidetoimikuntien ja jaosten määrä vähenisi kuudestatoista viiteen. Nykyisin yhdeksän toimikunnan lisäksi päätösvaltaisia jaoksia on seitsemän.

Nämä jaokset, kuten esimerkiksi lastenkulttuuri-, sirkustaide- ja monikulttuurisuusjaos lopetettaisiin.

Niiden tehtävät siirtyisivät uusille toimikunnille, joiden jäsenmäärää voidaan lisätä nykyisestä muutamalla henkilöllä. Taidetuista päättävien ihmisten määrä supistuisi kolmanneksella. Kirjastoapurahalautakunta ja näyttöapurahalautakunta säilyisivät.

Nykyiset 13 alueellista taidetoimikuntaa sen sijaan jatkaisivat mutta niin, että alueiden hallinto koottaisiin nykyisiä aluetoimistoja suuremmiksi kokonaisuuksiksi.

Uudistuksen jälkeen (Taiteen) keskustoimikunnan miljoonatuet jakaisivat arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunta, esittävien taiteiden toimikunta, kirjallisuustoimikunhta, musiikkitoimikunta ja visuaalisten taiteiden toimikunta.
Tämä merkitsisi että vain elokuvaan, kuvataiteeseen, muotoiluun, näyttämötaiteeseen, arkkitehtuuriin, tanssiin ja valokuvaan erikoistuneet lautakunnat lopetettaisiin.

Uuden edistämiskeskuksen tehtäväksi aiotaan siirtää myöhemmin esimerkiksi harkinnanvaraiset valtiontuet kuten festivaalituet ja ylimääräiset taiteilijaeläkkeet, joista lopullisen päätöksen nykyisin tekee poliittisesti valittu kulttuuriministeri.

Valtion taideteosten ostoista päättävä taideteostoimikunta on tarkoitus siirtää Valtion taidemuseon yhteyteen.

Keskustoimikunnan tutkimustoiminta aiotaan yhdistää vaiheittain Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö Cuporeen, josta tulisi laaja-alainen ja nykyistä riippumattomampi kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus.

Lisäksi taiteilijaprofessorin virat muutettaisiin viisivuotisista kymmenvuotisiksi valtion taiteilija-apurahoiksi. Professori-nimitys säilyisi."

(...)

"Esitys lähtee lausuntokierrokselle, joka päättyy elokuun puolivälissä. Laki on tarkoitus saada voimaan vuoden 2011 alussa."


Ei kommentteja: