perjantai 15. lokakuuta 2010

YLE: Taiteen keskustoimikunnan uudistaminen on vain ajan kysymys

http://yle.fi/uutiset/kulttuuri/2010/10/taiteen_keskustoimikunnan_uudistaminen_on_vain_ajan_kysymys_2062423.html

1 kommentti:

NOMADIC ACADEMY OF EXPERIMENTAL ARTS kirjoitti...

Kentän esittämän kritiikin tärkein pointti on ollut, että vaikka vertaisarviointi säilyisi (tahallisesti vaikeutetuissa olosuhteissa), taiteen kentän asiantuntijoilta menisi sanan- ja päätäntävalta paljon tärkeämmässä asiassa - kulttuurin kentän suunnanmuutosten kohdalla koska tietty päätäntäelin poistettaisiin kentän ja ministeriön väliltä ja jatkossa suunnasta päättäisi vain OKM. Lakiesityksessä ei ole koskaan esitetty vertaisarvioinnin lopettamista vaikka siinä esitetyt ja tämän uutisoinnin pohjalta edelleen mukana pidetyt muutokset vaikeuttaisivat sitäkin huomattavasti.

Viimeksi Jakobssonin omat kannanotot olivat taiteen kentän ammattilaisia ymmärtävämpiä. Mistä muutos? Päätelmä on, että hänelle on kannattavampaa olla mukana seuraavan kymmenen vuoden ajalle suunnitelluissa isommissa muutoksissa, joiden suuntaa voi päätellä vaikkapa tästä.

Miksi Helsingin Sanomat ja Yleisradio uutisoivat vain taiteilijoiden vastustavan muutosta kun saman yhtenevän kritiikin on esittänyt taiteilijoiden lisäksi koko taiteen kentän asiantuntijoiden joukko. Kysymys on taiteilijajärjestöjen aktiiveista ja työntekijöistä, kriitikoista ja tutkijoista sekä muutokseen kriittisesti suhtautuvista taidehallinnon virkamiehistä Valtion taidemuseon johtajaa myöten? Herää epäilys, että tiedotusvälineiden edustajia hämätään tietoisesti, jotta muutoksen todellinen tarkoitusperä hämärtyisi.