perjantai 8. lokakuuta 2010

Miten taiteilija ansaitsee 1: Tuottaja Tuuli Penttinen-Lampisuon haastattelu

Lähde: Luovan talouden todellisuus (osa Tapio Nevan artikkelia Satakunnan Kansan verkkolehdestä)

"Tuottaja. Porilaisen Osuuskunta Kallo Worksin hallituksen puheenjohtaja. Poikkitaiteellinen yhdistys Poike ry:n hallituksen puheenjohtaja. Tekee tällä hetkellä töitä taidemusiikkia ja videotaidetta yhdistävän projektin vastaavana tuottajana. Hanke on osa Turku 2011 Euroopan kulttuuripääkaupunki -ohjelmaa. Entinen taiteen tuottamisen läänintaitelija Satakunnassa.

”Perustimme viime vuonna Kallo Works -osuuskunnan. Se on kahdeksan epävarmassa työllisyystilanteessa olevan nuoren aikuisen yhteenliittymä. Mukana on tuottajia, graafisia suunnittelijoita, web-puolen osaajia sekä valokuvauksen ja tekstipuolen osaajia. Tuotamme tapahtumia, verkkopalveluita sekä sanallista ja kuvallista viestintää.

Nyt meistä kaksi on työllistynyt määräaikaisesti Porin lastenkulttuurikeskukseen, yksi Winnowa-koulutusyhtymään ja minä teen Poike ry:n kautta Musicam video -projektia. Osuuskuntamuotoinen toiminta sopii luovan talouden alalle hyvin. Se on joustava – töitä voidaan tehdä yhdessä, erikseen ja muualle työsuhteeseen voi siirtyä ilman ongelmia. Yhteiskunnallisesti olemme mallikansalaisia: otamme vastuuta omasta työllistymisestämme, olemme selviytyjiä. 

Osuuskunnan jäsenten lukumäärää on tarkoitus kasvattaa, mutta maltillisesti. Brändin pitää pysyä selkeänä. Taidepiireissä kuulee usein sanottavan, että sisältö on tärkeämpää kuin palkka. Meillä tämä ei mene niin. Oman työn sisältö on erittäin tärkeää, mutta tämä meille kuitenkin ammatti, tehdystä työstä pitää saada korvaus.
Itselläni on se tilanne, että julkisella puolella työlleni on ollut aitoa kiinnostusta, liike-elämän puolelle  verkostoituminen on ollut hitaampaa. Asiakashankinta on lähinnä sitä, että yksi työ poikii toisen ja niin edelleen.   

Olemme toki mukana Porin ja Satakunnan yrittäjien toiminnassa, jotka nekin ovat tarjonneet hyviä kontakteja. Minulle on vieras ajatus, että luova talous korvaisi Suomessa entisaikojen savupiipputeollisuuden. Savupiippujen aika on ohi, luovaa taloutta on ollut aina ja nyt se vain korostuu. Jos tarkastellaan elokuva-alaa ja sen 100-vuotista historiaa, niin nopeasti sekin aikoinaan teollistui Hollywoodissa, ja pitkälti luovuuden antaman liikkumavaran ansiosta. Nyt elokuvan tuotantomalleja sovelletaan muillekin aloille. Korkeataide on luovuuden ydin. Esimerkiksi peliteollisuuden osaajilla on yleensä taideopintoja takanaan.”

Ei kommentteja: