perjantai 27. huhtikuuta 2012

Sibelius-akatemian, teatterikorkeakoulun ja Kuvataideakatemian tuntiopettajat on kutsuttu 8.5. 2012 järjestettävään tulevan Taideyliopiston tuntiopettajien ensimmäiseen yhteiseen tapaamiseen Tuntiopettajien asema tullee luultavasti jatkossakin olemaan se moraalinen ja eettinen vaa´ankieli, jolla Taideyliopiston työpaikkakulttuurin onnistumista tullaan punnitsemaan. Taideyliopistoon siirryttäessä määräaikaisten tuntiopettajien määrän merkittävällä lisäämisellä olisi työpaikkakulttuurin ja tulevaisuuteen suuntautuvan pitkäaikaisen työn kannalta suuri merkitys. Näin siis silloin, jos tuntiopettajan kurssien kehityslinjoilla ja sisällöillä, opetuksen historialla, opetustapahtuman välittömällä ja pidempiaikaisella (valmistumisen jälkeisellä) palautteella, tiedoilla ja jatkuvalla uudistumisella on yhtään merkitystä.

Nomadinen akatemia suosittelee, että määräaikaistumisessa keskityttäisiin alussa mieluusti pitkään opetustyötä tehneihin tuntiopettajiin, jotka ovat usein pyyteettä ja palkatta osallistuneet opetustyön kehittämiseen, toteuttaneet pitkiä, usean lukukauden mittaisia hankkeita, keränneet arvokasta tietoa talon käytännöistä ja kokemuksista yleiseen käyttöön sekä luoneet sisältöjä ja kehitelleet areenoita valmistumisen jälkeiselle toiminnalle. Tuntiopettajien tekemä työ on lehtorien ja professorien opetusta täydentävänä, haastavana ja rikastavana käytäntönä ollut korvaamatonta. Tuntiopettajien aseman vahvempi virallinen ja käytännönläheinen (palkka, työterveydenhuolto, näkyvyys) tunnustaminen korjaisi vinoutuman todellisten käytäntöjen ja virallisen, usein jäykältä tuntuvan tiedottamisen välillä.

Termistä tuntiopettaja olisi ehkä jopa luovuttava. Oikeinta olisi puhua vierailevista opettajista (nykyiset tuntiopettajat) ja osa-aikaisista opettajista (nykyiset määräaikaiset tai päätoimiset tuntiopettajat). Termiä tuntiopettaja ei kai Suomen lisäksi muissa kielissä tunneta (hour teacher kuulostaisi ehkä hieman oudolta?) eikä sitä ilmeisesti tunne Suomen työlainsäädäntökään. Taideyliopisto voisi tässä suhteessa näyttää esimerkkiä myös muille yliopistoille ja oppilaitoksille.

---
Hyvät tuntiopettajakollegat!

Kaikkien kolmen nykyisen taideyliopiston (Sibelius-Akatemia, Teatterikorkeakoulu ja Kuvataideakatemia) tuntiopettajien yhteinen tapaaaminen järjestetään tiistaina 8.5. klo 14-17  T-talon pienessä kokoushuoneessa (T-232, Töölönkatu 28, 2. kerros, hissistä oikealle lasiovien läpi ja sitten vasemmalle). Tarkoituksena on keskustella tuntiopettajan asemaan ja kohteluun liittyvistä yhteisistä kysymyksistä - myös tulevaa yhteistä Taideyliopistoa ajatellen.

Olette kaikki lämpimästi tervetulleita edistämään yhteistä asiaamme!

Tuntiopettajayhdistyksen puolesta

Elina Mustonen

--

Elina Mustonen
Runeberginkatu 33 B 9
00100 Helsinki
+358 40 5237232
elina.mustonen(at)siba.fi
www.elinamustonen.com

....
....

P.S. Kutsun Kuvataideakatemian tuntiopettajat iltapäivän aloittavalle teelle ennen tapaamista jo klo 13.00 Tin Tin Tangoon Töölöntorille. Koska Kokeellisten taiteiden nomadisen akatemian toiminta ei ole kaikille tuttua, seuraavassa myös linkkilista muutamista toimintamme tai tukemamme toiminnan alueista.  (terv. K)

INDEX

KOKEELLISTEN TAITEIDEN NOMADINEN AKATEMIA

http://nomadinenakatemia.blogspot.com/

Korkeakoulutasoista opetus- sekä tapahtumatoimintaa järjestävän Kokeellisten taiteiden nomadisen akatemian eräänä tärkeänä agendana on tulevan Taideyliopiston tuntiopettajien aseman kohentaminen.

http://tuntiopettajat.blogspot.com/

Kokeellisten taiteiden nomadisen akatemian tuntiopettajat-blogi on altis kehittelylle ja keskustelulle.

https://www.facebook.com/groups/voluntaario/

Kokeellisten taiteiden nomadisen akatemian voluntääriopiskelijoiden facebook-ryhmä. Voluntääriopiskelijan manifestista: "Kaikki opiskelu on pohjimmiltaan voluntäärista, vapaaehtoisuuteen perustuvaa. Opiskelun myötä tulee erilaisia pakkoja ja paineita liian kireistä aikatauluista, valmistumisesta ja suorittamisesta. Haluamme luoda ja olla tukemassa vaihtoehtoisia muotoja vapaalle opiskelulle, vailla pakkoa opintosuorituksiin.
 

Voluntääriopiskelijuuden määritelmään kuuluu myös se, että kuka tahansa voi olla opiskelija tai opettaja, riippuen tilanteesta - ja siitä, että tuon osan ottaminen on aina vapaaehtoista. Asiantunteva vertaisarvointi huolehtii siitä, että opetus on yliopistotasoista. Sen lisäksi voluntääriopiskelija hyödyntää kaikille kuuluvaa vapautta tulla kuuntelemaan yliopisto-opetusta sekä seuraa muuta kiinnostavaa luentotoimintaa. Hän on tarkkaileva todistaja ja keskustelija avoimilla luennoilla. Hän on teorianharjoittaja antiikin kreikan theorein -sanan siinä merkityksessä mikä tarkoittaa "katsomista" ja "olla tietoinen jostakin". Voluntääriopiskelijan läsnäolo instituutiossa muistuttaa instituution vallan piirin ulottumattomissa olevista tarkkailijoista. Voluntääriopiskelija on sivistyksen ja sisällön puolella vehkeilyä, laskelmointia ja typeryyttä vastaan."

http://www.aavefestival.org/

Kokeellisten taiteiden nomadisen akatemian yhdessä Kansainvälinen kulttuuriyhdistys Kaiun kanssa järjestämä vuosittaisen liikkuvan kuvan taiteen festivaalin sivut.

http://helsinkifilmacademy.com/

Kokeellisten taiteiden nomadisen akatemian tukema projekti.
_______________________________________________

Ei kommentteja: