Hei,
tässä muistiinpanoni Sibelius-akatemian tuntiopettajien yhdistyksen kokouksesta Musiikkitalossa 8.3.2012 klo 18, johon oli kutsuttu mukaan myös Teatterikorkeakoulun ja Kuvataideakatemian tuntiopettajia. Kokouksessa aloitettiin myös keskustelu mahdollisuudesta perustaa kaikkien yliopistojen yhteinen tuntiopettajien yhdistys mutta koska kutsu tähän kokoukseen oli muun muassa lähtenyt kovin myöhään, tämän tiimoilta järjestetään lähitulevaisuudessa uusi tapaaminen.
TAIDEYLIOPISTOON SIIRTYMISESTÄ
- tutustuttiin Taideyliopiston strategiaperustaan ja keskusteltiin siitä.
- ilmeni että Taideyliopistoon siirtymistä valvovassa seurantaryhmässä on Sibelius-akatemian tuntiopettajien edustus mutta ei Teatterikorkeakoulun eikä Kuvataideakatemian edustajia.
- niin strategiapaperissa kuin yleisemminkin on jossain määrin epäselvää puhutaanko myös tuntiopettajista, kun käytetään sanoja "opettaja, henkilöstö, tuntiopettaja".
- kuultiin yhteisöllisyystyöryhmän kuulumisia, jossa eri yliopistojen lehtori- ja opiskelijajäsenten lisäksi on mukana Sibelius-akatemian tuntiopettaja sekä Kuvataideakatemian päätoiminen tuntiopettaja. Yhteisöllisyystyöryhmä on "platform" kaikkien kolmen taideyliopiston keskellä. Yhteisöllisyystyöryhmä suunnittelee yhteisiä tilaisuuksia ja projekteja. 27.3. järjestetään TEAKilla pedakahvila 17. - 19.30, josta kukin yliopisto tiedottaa omia kanaviaan myöten ja jonne myös tuntiopettajat ovat tervetulleita. Toukokuun lopulla ja syksyllä luultavasti lisää tilaisuuksia (syksyllä "Platform" -festari?)
- keskusteltiin opettajien ja tuntiopettajien taiteellisesta toiminnnasta – mitä se on ja miten se liittyy / voisi liittyä opetukseen?
- yhden numeron verran ilmestyneen Taideyliopisto-lehden ulkoasu todettiin yhteen ääneen kamalaksi. Yhteisöllisyystyöryhmässäkin on tämä ymmärretty etenkin Kuvataideakatemian suunnalta tulleen kritiikin pohjalta ja käsitin että suunnitellaan parempaa, aidosti yhteisöllistä julkaisua missä otettaisiin huomioon kolmen yliopiston voimavarat.
OAJ JA TUNTIOPETTAJIEN TYÖEHTOSOPIMUKSET
Opetusalan ammattijärjestössä OAJ:ssa on havahduttu tuntiopettajien tilanteeseen ja tilannetta selvitellään ilmeisesti lehtorien yhdistyksen aloitteesta (monet lehtorit toimivat myös tuntiopettajina). Tuntiopettajien asemaa, palkkausta, työsuhdeasioita ja työehtosopimusta jne. koskeva asia on jouduttu ilmeisesti riitauttamaan koska asia ei ole muuten edennyt. SYTY eli Suomen yliopistojen työnantajayhdistys ja JUKO eli Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö käyvät paikallisneuvottelun jonka tulokset tulevat todennäköisesti vaikuttamaan Taideyliopiston tuntiopettajien tilanteeseen positiivisesti.
Pyritään siihen että tuntiopettajaa aletaan kohdella kuin osa-aikaista työntekijää tai vähintäänkin siihen että työehtosopimus kirjoitetaan uusiksi tuntiopettajien aseman parantamiseksi. Asiat ovat olleet tunnustelun alla ensin hyvässä hengessä mutta on käynyt niin että työnantajapuolta edustava SYTY ei ensin ole halunnut neuvotella asiasta ja siksi asia on nyt riitautettu. OAJ tukee lehtorien yhdistyksen toimesta esillenostettua tuntiopettajien asemaa kohentavia pyrkimyksiä (palkanmaksukäytäntö lainmukaiseksi).
Nykyisellään työehtosopimuksissa ei ilmeisesti edes tunneta tehtävänimikettä tuntiopettaja. Oikea termi olisi osa-aikainen opettaja ja käytännössä vaikuttaa siltä että tuntiopettajuutta pidetään käytäntönä yllä lähinnä kustannussyistä vaikka käytännössä työ on usein lähellä esimerkiksi lehtorien työtä. Tuntiopettajilta saatetaan myös edellyttää vastaavaa työpanosta kuin lehtoreilla, kuitenkin ilman vastaavia etuuksia kuten esimerkiksi sairauslomakorvauksia ja työterveyshuoltoa.
Tuntiopetuksella säästettävä raha on niin suuri, että sitä ei helposti paikata ja siksi työnantajaosapuoli SYTY ei ole halunnut tästä neuvotella. Kysymys on siis rahasta. OAJ:lle kysymys on kuitenkin yhä enemmän ja enemmän muodostumassa kunniakysymykseksi. Tuntiopettajien asema on häpeäpilkku. Yliopistomaailmassa on olemassa x määrä työntekijöitä joiden asemaa ei ole määritelty riittävällä tavalla.
UUSIEN TUNTIOPETTAJIEN REKRYTOIMINEN JA PITKÄÄN TALOSSA OLLEIDEN TUNTIOPETTAJIEN SUBSTANSSIOSAAMISEN HYÖDYNTÄMINEN
Tästä keskusteltiin SibAn tilanteen pohjalta. Tavoiteltavaksi suositeltiin periaatetta, että opetustarpeen ilmaantuessa katsotaan ensin löytyykö talossa pitkään työskenneistä työntekijöistä pätevää ainesta opetuksen pitämiseen ennen kuin haetaan uutta työvoimaa. Kuvataideakatemiassakin tämä olisi hyvä periaate ja tämän tiedon kulkemista varten toivottaisiin enemmän tuntiopettajien, osastonjohtajien ja lehtorien yhteisiä suunnittelukokouksia. Mikäli näitä ei järjestetä, koettiin tärkeäksi että tuntiopettajat pitävät tätä asiaa itse esillä, esim. muistuttaen osaston- tai ainejohtajaa (SibA) omista pätevyysalueista muistuttaen esim. sähköpostilla, jos on kiinnostusta lisätehtäviin.
TYÖTERVEYSHUOLTO
Keskusteltiin SibAn pohjalta. Siellä työterveyshuolto järjestyy, jos opetustunteja on 224 tuntia lukuvuodessa tai 112 tuntia lukukaudessa. On epäselvää mitä tapahtuu, jos tunteja tulee lisää lukukauden kuluessa mutta työntekijä sairastuu ennen kuin niitä on myönnetty. Mikähän tilanne on Kuvataideakatemiassa? En ole ihan selvillä.
Luettelo terveyspalveluista (SibAn pohjalta):
- yleislääkäritasoinen sairaanhoito
- työterveyslääkärin ja työterveyshoitajan vastaanottokäynnit
- päivystyskäynnit lääkärikeskuksen yleislääkärillä, mahdollinen jatkohoito ensisijaisesti työterveyslääkärillä
- työterveyslääkärin ja yleislääkärin tarvitsemat diagnostiikan ja hoidon kannalta tarpeelliset tutkimukset
Esimerkiksi musiikkiopistoissa tuntiopettajien työterveyshuolto ilmeisesti toimii mutta yliopistotasolla tätä ei ole saatu täysin järjestymään. Tuntiopettajuutta on toki hyvinkin lyhytaikaista / lukukausi mutta tässäkin esimerkiksi pitkäaikaisten, jatkuvasti opettavien tuntiopettajien tilanne tulisi ottaa huomioon.
terv. Kari Y.